Jehanderjorden ger bästa förutsättningarna för lindar i Uppsala Botaniska trädgård

I Botaniska trädgården i Uppsala ska 144 nya parklindar och lindhäckar ersätta de befintliga från 1970-talet. Parklindarna i den så kallade Lindboskén i barockträdgården var sjuka och ska nu ersättas med nya, friska träd.

Träd kräver speciella förutsättningar för att trivas. De behöver en lerrik jord och stenar i växtbädden som rötterna kan växa och förgrenas i. Växtbäddar med för snålt tilltagen jordvolym hämmar trädens utveckling. Tillgången till syre i marken och ett bevattningssystem är viktiga faktorer för trädens välmående.

Jord utvecklad för slottsparken
För att träden i Botaniska trädgården i Uppsala ska få så bra förutsättningar som möjligt att växa och trivas planteras de i jord från Jehander. De 1 000 kubikmeterna (cirka 1 500 ton) jord – så kallad Drottningholmsjord – är en jord med mer lera och ofta en högre mullhalt än vanligt, och levereras från Jehandertäkten i Bålsta.

Jorden kallas Drottningholmsjord därför att den blandades till speciellt för Drottningholms slottspark 2011 då två alléer planterades om med jord från Jehander. Peter Wahl som även var med vid Drottningholms omplantering, är nu projektledare på Markentreprenör Svenska väg, som utför parkarbetet åt Botaniska.

Förnyelsearbetet är indelat i två etapper
I september sågades de gamla sjuka träden ner och flisades på plats. Rötterna grävdes upp och marken schaktades ur. Nya växtbäddar anlades genom att i botten först lägga så kallad skärv, stora stenar av krossat berg, och ovanpå det lägga Drottningholmsjord med en lerhalt på 10 procent. Jorden är en variant utan mull och bevattnas så att den ska silas ned i skärven. Ovanpå det läggs en annan typ av Drottningholmsjord med 6 procent mull.

– Statens fastighetsverk som ansvarar för trädförnyelsen vill ha en hållbar park och med de bästa förutsättningarna för träden. Projektet började i september och är nu i en slutfas inför vintern, då marken kommer att vila till mars-april 2017 när 144 nya lindar ska planteras, berättar Peter Wahl, projektledare på Svenska Väg som utför markarbetet.

Växtbädden ska få en yta av stenmjöl och är sedan färdig inför trädplanteringen i vår. Då slutförs även arbetet med bevattningsanläggningen och till sist återställs alla grusytor. De nya parklindarna kommer att vara cirka 6-7 meter höga med ett stamomfång på cirka 25-30 centimeter.

Markentreprenör: Svenska Väg AB
Konsult: Andersson Jönsson Landskapsarkitekter AB
Projektledning: BYLEO och States fastighetsverk

Statens fastighetsverk är beställaren http://www.sfv.se/byggprojekt/utbytelindar

Botaniska trädgårdens historia
Uppsala universitets botaniska trädgård är den äldsta botaniska trädgården i Sverige. Den anlades 1655 av Olof Rudbeck den äldre, professor i medicin. I trädgården kunde medicinstudenterna lära sig botanik och studera medicinalväxter. Mot slutet av 1600-talet fanns mer än 1 800 växtarter i trädgården, många av dessa odlades för första gången i Sverige, till exempel potatis.

Efter den stora stadsbranden i Uppsala 1702 förföll den Botaniska trädgården i Svartbäcken. Kung Gustav III donerade därför slottsträdgården till Uppsala universitet att istället använda som botanisk trädgård. Uppsala slottsträdgård blev därmed den nya Botaniska trädgården som finns här i dag.

Läs mer om Botaniska trädgården i Uppsala här.

Jehanderjord till Botaniska Uppsala.

Jehanderjord till Botaniska trädgården Uppsala.

Jehanderjord till Botaniska Uppsala 2016.

Jehanderjord till Botaniska Uppsala.